Zsidó ünnepek

1.) Szombat (sabesz, sabbat)

A zsidóság legnagyobb ünnepe. A nyugalom szigete → pihenés + imádság. Munka tilalma, ezért főzni sem lehet!

pénteken el kell készíteni a szombati ételt, amit melegen lehet tartani → sabesz platni, sóletgép.

Jellegzetes ételek: sólet, húsleves, sültek (főleg csirke), csirkepörkölt, tarhonya, saláták, zsidótojás, hideg sültek + SÜTEMÉNY

Az ünnepnapokon kötelező vörös húst és bort fogyasztani!

3 kötelező étkezés: péntek este, szombat délben és szombat du egy kisebb. Minden ünnepnap kenyér helyett kalács fogyasztása (2 barchesz)

2.) Chanuka

Posztbiblikus ünnep (nem szerepel a Tórában)

- 8 napig tart, a chanukia 9 ágú → mindennap eggyel többet gyújtunk meg a samesszal este → ajándék a gyerekeknek, közös játék

- Az olaj csodára emlékezünk. ⇉ olajban sült ételek fordulnak elő pl.: fánk

3.) Pészach (kovásztalan kenyér ünnepe)

TILOS: kenyeret enni és olyan terméket amin nem szerepel a a „kóser sel pészach” pecsét. lisztek sárga- és zöldborsó, bab, szója

jellegzetes ételek: maceszgombóc, tojásos macesz, rántott macesz, hremzli, macesztorta, bulgurból és burgonyalisztből „zsemle”, sok hús, cékla, külön bor.

Pászka: liszt+víz → 16 perc alatt sütőbe kell kerülnie

- külön étkészlet csak ilyenkor használjuk

4.) Purim

pur=sors ⇉ sorsvetés ünnepe

- Azt ünnepeljük, h. a gonosz Hámánnak nem sikerült elpusztítania a zsidókat Mordecháj és Eszter királyné segítségével.

- Igazi örömünnep → bál, annyi bor lehet inni, h. az ember ne tudja megkülönböztetni a gonosz Hámánt a jó Mordechájtól.

- Jellemző az ajándék küldése szegényeknek és ismerősöknek

Tipikus ételek: Hámán-táska → Hámán pénztárcájára hasonlít, benne a sok mák a pénzt jelenti, amivel el akarta veszejteni a zsidókat.